Storcz Botond vízivándornak állt

Az idei évtől újraindul hazánkban a vándortábor mozgalom. Ennek apropóján beszélgettünk Storcz Botond sokszoros Olimpiai-, Világ- és Európa-bajnok kajakozóval a Vízivándor program nagykövetével.


Mi a legfontosabb tudnivaló a Vándortábor programról?

Talán az a leglényegesebb, hogy rengeteg 11-18 év közötti gyereket és fiatalt viszünk el az idei nyártól vándortáborozni az ország legszebb folyóira és erdőibe. Én a vízi vándortáborok szervezésében segítek, de emellett gyalogos erdei vándortáborok is indulnak.

Miért gondolod, hogy a mai világban vonzó lehet egy vándortábor az általános és középiskolás gyerekeknek?

Azt gondolom, hogy pont a mai világban fontosak az ilyen táborok. Amikor én voltam ennyi idős, teljesen természetes volt, hogy gyerekként nyáron egész nap a vízen vagyunk, de ha épp nem kajakoztunk, akkor is a szabadban és a természetben voltunk. Ma ez már nem ennyire magától értetődő. A gyerekeket nem könnyű kimozdítani a szobából, elhívni a számítógép elől, érdekesebb programot ajánlani nekik a kezükben lévő telefon nyomkodásánál. A Vándortábor programban mi pont erre teszünk kísérletet. Szeretnénk a fiatalokat kivinni a természetbe, megmutatni nekik, hogy milyen csodálatos helyek vannak ebben az országban, és hogy milyen valóságos élményeket lehet gyűjteni vízi túrázás vagy épp erdei túrázás közben.

Szülőként az elsődleges szempont egy nyári tábornál, hogy mennyire biztonságos elküldeni oda a gyereket. Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy mennyire biztonságosak ezek a vízitúrák?

Szülőként ez nekem is kiemelten fontos szempont. Nagyon figyeltünk rá, hogy minden táborvezető egyben képzett vízitúra vezető legyen. Így én is nyugodtan engedem el a gyerekeimet a táborokba. Egy dolog azért a gyerekek részéről is lényeges: Minden résztvevőnek tudnia kell úszni, sajnos enélkül nem tarthat velünk a vízitúrákon.

Többes szám első személyben fogalmaztál. Te is ott leszel a túrákon?

Szívem szerint mindegyiken részt vennék, de az sajnos nem fér bele a nyárba. Egy túrát azonban a Szigetközben augusztus elején én fogok vezetni. Úgy tudom, hogy erre is vannak még szabad helyek, úgyhogy mindenkit buzdítanék, hogy jelentkezzen, mert életre szóló élményben lesz része.


Hol lesznek még vízi vándortáborok? Illetve aki jelentkezik, hogyan készüljön a táborra?

A Szigetköz mellett a Felső-Tiszára szervezünk táborokat. Sokat készülni nem kell. A szervezők a szállásokat, a hajókat, lapátokat, mentőmellényt és természetesen a napi háromszori étkezést is biztosítják a gyerekeknek.

Mennyibe kerülnek ezek a táborok?

Ez az egyik kedvenc kérdésem, mert azt mondhatom, hogy a mai táborokhoz képest nagyon olcsó. Mindössze 18 ezer forint a részvételi díj, amiben minden benne van, a gyerekeknek igazából még költőpénzre sem igazán van szükségük.

Ezeken a táborokon kívül egyébként te szoktál magad is vízitúrázni?

Igazi sátras túrákon már nem nagyon veszek részt, de bárhová is megyek, viszem magammal a hajómat és mindig találok olyan izgalmas és érdekes vízfelületet, amit mindenképp érdemes kipróbálni. Legutóbb ilyen volt Szlovéniában a Száva, ami nem kimondottan túrakajakos folyó, de nagyon érdekes volt a vadvízi zúgókon átemelni, evezni a sebes sodrású kristálytiszta vízen. Persze ezek teljesen más hangulatúak, mint a magyarországi folyókon való evezés. A vízi vándortáborokban szelíd, lassú folyású folyókon fogunk evezni, ahova az is bátran jöhet, aki még korábban életében nem ült túrakenuban.

Teljesen kezdők is veletek tarthatnak?

Igen, számukra az első napokban megtanítjuk a kenuzás alapjait, hogyan tegyék vízre a hajót, mi a teendő, ha beborulnak. Az a cél, hogy szerezzenek egy kis biztonságot a vízen. A gyakorlott kenusoknak, kajakosoknak pedig hosszabb túrákat szervezünk, ők nagyobb folyószakaszon evezhetnek végig a tábor során.

A táborokra ezen a linken jelentkezhetnek!

A képek forrása: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

 

Részletes tábor keresés

Joomla tárhely - karbantartás - felügyelet