Több pénzért fiatalabb gyereket is táboroztatunk

Egyre többet költünk a táborokra és egyre fiatalabban küldjük a gyereket táborozni. Többek között ez állapítható meg a Táborfigyelő.hu elemzéséből. A gyermektábor összehasonlító portál több mint háromezer táborjelentkezést tanulmányozott az elmúlt évekből, valamint az idei esztendőből a táborozók lakhelye, kora, valamint a táborokra költött összeget vizsgálva.


„Az elmúlt öt év adatait vizsgáltuk és több újfajta tendencia is kirajzolódott. Több száz tábor érhető el évek óta az oldalunkon és több ezer jelentkezés is átfutott rajtunk, így több görbét is fel tudtunk rajzolni mind a táborokra költött összegek, mind a gyerekek korát, vagy épp a földrajzi eloszlásokat vizsgálva ” – állítja Tóth Béla, a Taborfigyelo.hu ügyvezetője.


Egyre többet költünk gyermektáborokra


Míg 2012-ben harmincezer forint alatt volt a gyermekenként átlagosan táborozásra költött összeg, addig az idei évben már közelít a 35 000 Ft-os határhoz. A közel 17%-os emelkedés nincs arányban a táborok árának növekedésével, azok tizedével emelkedtek az elmúlt öt évben összesen. Ebből kimutatható, hogy a családok többet költenek táborokra, vagy jobb minőségű, drágább vakációs lehetőséget választva, vagy több táborba küldve csemetéjüket a nyáron.


Budapestről egyre többen mennek táborozni


Érdekes adatokat találni, ha azt vizsgáljuk, hogy a Budapestről, vagy a fővároson kívülről mennek-e többen táborozni. Az elmúlt években egyre inkább kiegyenlítődik a nem otthon vakációzó gyermekek száma. Míg öt évvel ezelőtt minden budapesti táborozó gyermekre három vidéki csemete jutott, addigra az idei esztendőre ez az arány közel fele-fele (45%-55%) lett. 


Egyre fiatalabbak a táborozók


A táborozó gyerekek átlagos életkora változatlanul tizenegy év, az elmúlt években jelentősen eltolódtak az arányok. Míg 2012-ben a legfiatalabb táborozók átlagéletkora öt év volt, addig a tavalyi és az idei esztendőben is látható, hogy már két-három éves gyermekeket is beíratnak a szülők napközis táborokba.


Bővülő kínálat, egyre több tábor


A korábbi éveknél közel 10%-os bővülésben van a táborpiac Magyarországon, egyre nagyobb kínálatból választhatnak az érdeklődők. Az új táborok között nagyságrendileg fele-fele arányban vannak a régi táborszervezők újfajta, vagy új helyszínen is megrendezendő táborai, valamint az új piacra lépő, friss szervezők. 

Az összes infografika letöltése egyben itt!

 
Joomla tárhely - karbantartás - felügyelet