https://146.190.110.216/https://167.172.89.125/mochibet 88hksbetmporedkitabet138gbk76hebitopmpoxousaklub76gamingkapten76

Nyári Táborok 2024: Tervezzük előre a gyerekek kalandjait! - PODCAST!


Biztonságos és élménydús táborainkat itt találják!

- Térségi Napló a Rádió Dabas magazin műsora, vendégem pedig Tóth Béla, a taborfigyelo.hu és a taborminosito.hu vezetője. Köszöntöm az éterben.

- Köszönöm a lehetőséget, üdvözlöm a rádióhallgatókat.

- Idén rövidebb lesz a vakáció, és bár még februárt írunk, azért nem árt, hogyha már gondolunk a melegebb hónapokra, és nemcsak azért, hogy a család együtt menjen nyaralni, hanem azért is, hogy ez a 10 hét olyan legyen a gyerekek számára, amilyennek szeretnénk. Hogyan hangolódjunk erre az időszakra, mire kell már akár most gondolnunk?

- Az első és legfontosabb, amit kérdésben tetszett mondani, hogy 10 hetes lesz az a vakáció, ami azt jelenti, hogy egy héttel rövidebb lesz, mint a tavalyi évben. Június 21-e, péntek lesz az utolsó tanítási nap, és június 24-én, hétfőn indul meg a nyári szünet, és itt kezdődnek meg a táborok is. Azáltal, hogy rövidebb lesz a nyári szünet, sok szülő örülhet nyilván, hogy kevesebb időre kell a gyermekfelügyeletet megoldani, de ez azt is jelenti, hogyha megszokta mondjuk a gyermek, hogy minden évben három táborba megy el például, akkor eddig 11 hétből választhattunk erre a három táborra időpontot, az idei évben pedig csak 10 hétre fogunk tudni, szóval eleve lesz már egy szűkülése itt a kínálatnak, holott a kereslet, vagyis a táborozó gyermekeknek a száma, az jó eséllyel nem fog csökkenni. És akkor ehhez jön még egyfajta szűkítő tényező, ami pedig egy örömteli hír, az a pedagógusok béremelése. Az, hogy megemelték a tanárok és a tanítóknak a fizetését, illetve az óvodapedagógusokét is, ami még egyszer mondom, egy nagyon döntő hír, ezáltal elérhetjük azt, hogy azok a tanítók és tanárok, illetve óvodapedagógusok, akik a nyári szünetben, kvázi másodállásként, táborokban felügyelők, csoportvezetők, vagy éppen táborvezetők voltak, az idei évben, a megemelt bér miatt, úgy döntenek, hogy inkább a nyári szünetben pihenni szeretnének, és nem dolgoznak táborokban, akár a nagyobbik rész, akár a kisebbik rész, de ez mindenképpen ugyancsak felújított számában lévő szűkülést fog okozni, és ez mind a kettő arra az irányra vonatkozik, hogy van esély rá, és elég jó esély van rá, hogy kevesebb táborhely, kevesebb táborhelyszín lesz az idei esztendőben, mint amit az elmúlt években megszoktunk.

- Mit mondanak a szolgáltatók, hogyan készülnek az idei nyárra?

- Az biztosan látszik, hogy a legtöbb szolgáltató próbál időben megoldást találni a humánerőforrás problémára, vagyis minél előbb meggyőzni az eddig náluk dolgozó tanítókat, tanárokat, hogy idén is vállaljanak náluk munkát. Ez egy sokkal komolyabb kockázat, mint amire esetleg gondolhatnánk, hogy azt nem lehet megengedni, hogy kevesebb felügyelő legyen egy táborban, mint a gyermekek száma indokolná, úgyhogy ilyen szempontból erre nagyon figyelni kell, illetve próbálnak sakkozni a táborszervezők. Ugye nagyon sok mindennek fölment az ára, habár az energiaárak azok mérséklődtek már szerencsére drasztikus mértékben, de az infláció hatására az összes olyan szolgáltatás vagy termék, amit a táborszervezők vásárolnak, ezeknek felment az ára, és próbálnak valahogy úgy sakkozni a táborszervezők, hogy ne legyen komolyabb áremelés az idei esztendőben, de mégis valahogy legalább nullára, vagy minimális nyereséggel tudják ezt a szolgáltatást nyújtani. És itt jön a szülőknek a felelőssége vagy dolga, ha úgy tetszik, és ezzel picit válaszolok is, hogy hangolódjunk erre az időszakra, kérdésre. Úgy kell nekünk hangolódni szülőként, hogy február hónapban, illetve március elején még előfoglalási szezon van. Ez azt jelenti, hogy táborokat előfoglalási kedvezményekkel tudunk vásárolni, ami 5-10, esetenként 15 százalékos megtakarítást is jelenthet egy-egy tábor áráért, vagyis ugyanaz a tábor most olcsóbb, mint két hónap múlva lesz. Azaz, hogyha a gyermeknek időben foglalunk tábort, akkor egyrészt biztosítjuk a helyét a táborban, és miután szűkül a kínálat, ahogy említettem, ezért ez sokkal nagyobb érték lesz, mint az elmúlt években. Másrészt, ezt kedvezőbben, áron tudjuk megtenni. Ahogy mi számoltunk, az elmúlt évek átlagos adatait alapul véve, nagyjából gyermekenként összesen a nyári szünetet, több mint 20 ezer forintot tudnak megspórolni a szülők, ami értelemszerűen két gyermeknél 40 ezer, három gyermek esetében 60 ezer forint, amit megtartunk a családi kasszában, vagy éppen az egyik gyermeknek még egy tábort vásárolunk.

- Ugye gyakran halljuk mi is az infláció kifejezést, és tapasztaljuk a bőrünkön, hogy emelkednek az árak. Mit gondol, hány százalékkal, milyen mértékben fognak módosulni a tavalyihoz képest az idei táborárak.

- Hogy lesz drágulás, abban sajnos biztosak lehetünk, mert nem nagyon tehetnek mást a táborszervezők. Itt a mérték a kérdés alapvetően. Valahol 5, valahol 10, valahol 15 százalékos áremelést láttunk az eddigi megjelent táborok esetében, ami egyrészt azt jelenti, hogy ezekkel az erőfoglalási kedvezményekkel nagyjából megspórolhatóak ezek az áremelések és aki időben foglal, korán foglal, az gyakorlatilag a tavalyi áron tudja ezt megtenni, és már a kínálat is nagyon széles, több mint 100 táborturnus közül lehet a tábort figyelembe választani, úgyhogy van miből választani, csak az a lényeg, hogy elinduljunk ezzel. Én azt mondom, hogy, ha az éves tavalyi infláció alatt tudunk maradni áremelkedésben, szóval mondjuk ilyen 5-10 százalék között, esetleg egy picivel talán túlcsúszva a 10 százalékon, akkor már jók vagyunk, de ehhez nagyon-nagyon sok szervezés és munka kell a táborszervezőktől. Ők nyitottak erre. Én annyit kérek, hogy a szülők annyit tegyenek meg, hogy azt a jelzést küldjük el a táboroknak, hogy szükség van rátok, ne legyen kevesebb turnus, tudjuk, hogy nehéz a felügyelőket megoldani, de akkor se legyen kevesebb. Ehhez viszont az kell, hogy jelentkezzünk a táborokba, hogy mi is jól járjunk és a táborszerzőnek is meglegyen az a jelzés, hogy igenis szükség van a szolgáltatásokra, szükség van a táborokra.

- Az előfoglalási akció, hogyha a nyári nyaralásról van szó, akkor valódi hívószó lehet a szülők számára. Nem tudom, hogy táborok tekintetében ez a varázsszó működik-e már?

- Szerencsére igen, az elmúlt öt évben évről évre több azon foglalások száma, ami február és március 15. közötti időszakban történik meg. Nyilván egyre több szülő, ahogy egyrészt a sajtónak is köszönve, és önöknek is természetesen megköszönve, hogy tudunk erről beszélni és tájékoztatni az érintett szülőket. Ahogy értesülnek erről és feldolgozzák, hogy igen, nem olcsó ma már egy tábor. És innentől kezdve nem mindegy, hogy mondjuk 5000-10 ezer forinttal kevesebbért tudom azt lefoglalni, vagy pedig nem, és semmi más teendő nincsen, mint az, hogy elkezdtek vele foglalkozni, és ahogy ezek az információk rögzülnek a szülőkben, onnantól kezdve egyre többen állnak át erre a dologra, hogy ugyanúgy előre tervezünk, mint ahogy a nyári nyaralás esetében előre tervezünk, és így ilyenkor már elindul a táborok foglalása, és már most is azt látjuk, hogy egyelőre a tavalyi év tendenciáit tartjuk, úgyhogy tavaly pedig 230 ezer gyermek táborozott legalább egy hetet a vakáció alatt, ami egy rekordszám, ilyen sok még, amióta mi működünk, ami már a 19. éve, azóta nem volt, úgyhogy ez egy abszolút rekord, és bízunk benne, hogy el tudjuk érni az idei esztendőben is.

- A kreativitást itt meg kell említeni a táboroztatók tekintetében, hiszen évről évre tudunk arról beszélgetni és beszámolni a mi hallgatóinknak is, hogy nagyon-nagyon izgalmas, tematikus táborok indulnak szerte az országban. Nem tudom, hogy ezt illetően vannak-e már információk, esetleg, hogy milyen újdonsággal tudnak még így 2024-ben a táboroztatók előrukkolni.

- Abszolút a leginnovatívabb, leginkább nyitott szolgáltatói szektor az újdonságra, a táboroztatási piac. Ez azért van, mert évről évre rettenetesen gyorsan változnak azok a témák, amik az érintett gyerekeket, akik táboroznak, őket érdekli. Ha azt mondtam volna öt évvel ezelőtt, hogy lesz YouTube tábor, akkor teljesen felkaptuk volna a fejünket. Ma már ez egy átlagos tábor, hogy hogy kell YouTube videókat készíteni, feltölteni, mire figyeljen a gyermek, hogyha ezt megteszi. Ma már az újdonság a mesterséges intelligencia tábor, az android alkalmazás szerkesztő tábor, vagy éppen roblox játékkészítő tábor, hogy most csak ezeken az informatikai területeken maradjak, de a kínálatban rettenetesen sok és nagyon szerteágazó. A témák szerint is van farm táborunk a Táborfigyelőn, sport és foci táborunk, kalandtáborunk, szörf és sup táborunk, vagy olyan rajzfilmes táborunk, ahol a gyerekek a saját animációs filmjüket rajzolják meg, és ezt utána el is készítik, és a tábor végén lemezen vagy pendrive-on hazavihetik, és megmutathatják a családnak, hogy milyen rajzfilmet készítettek ők. De például az egyik személyes kedvencem idén, az a Baján megrendezésre kerülő űrkutatási és rakétaépítő tábor, ahol rakétát építenek meg a gyerekek, amit utána fel is lőnek, és rengeteg csillagászati és egyéb kapcsolódó tudományos információkat tanulnak meg, de a zene-mese képességfejlesztő táboron át, a lovagi táboron keresztül, királyság gyermektáborunk, kortárs művészeti táborunk is van, ahogy kreatív alkotótábor is, és még nem is tudom, nagyjából az egy tizedét sorolta meg a témáknak, ami már most lefoglalható, és ez a témaszám pedig természetesen folyamatosan növekszik.

- Érdemes tehát böngészni az oldalakat, és akár már most lefoglalni ezek szerint a táborokat.

- Mindenképpen célszerű, így van. Egyrészt, hogy biztosítjuk a gyermeknek a nyári időszakra a táborhelyét, másrészt, hogy ezt kedvező áron tegyük meg, úgyhogy én azt javaslom a kedves szülőknek, hogy tessék foglalkozni vele, hiába van még esetleg hüsi és február, és nem jutott volna eszünkbe. Üljünk le akár a Táborfigyelőn, akár bármilyen más fórumon, tessék keresni tábort és legálisan működő élménydús tábort választani a gyermeknek a vakációra.

- Vendégünk itt az otthon hangján Tóth Béla, a taborfigyelő.hu és a taborminősítő.hu vezetője volt. Köszönjük szépen! Jó munkát kívánunk önöknek.

- Nagyon szépen köszönöm.