https://146.190.110.216/https://167.172.89.125/mochibet 88hksbetmporedkitabet138gbk76hebitopmpoxousaklub76gamingkapten76

Interjú a Nyári Táborokról: Árak, Kínálat és Időzítés - VIDEÓ!


Biztonságos és élménydús táborainkat itt találják!

- Rövidebb vakáció, hosszabb tanév. Van, aki örül ennek, van, aki kevésbé. Egy biztos, hogy így azzal számolhatnak a szülők, hogy nyáron egy héttel kevesebb időre kell felügyeletet biztosítani tulajdonképpen a gyermekek számára is. Itt van már a stúdióban Tóth Béla, a Taborfigyelo.hu-tól, illetve a Taborminosito.hu-tól. Jó reggelt kívánok!

- Jó reggelt!

- Jó reggelt kívánok!

- Merthogy ugye ha nyár, akkor természetesen ez egy kiváló lehetőség a fiatalok számára, hogy táborokba menjenek és a szülők számára is ez egy jó lehetőség, hogyha megengedhetik maguknak, hogy táborokba helyezzék el arra az időszakra a gyermeket. Egyáltalán maga az a helyzet, hogy most más történik, hosszabb tanév van, kevesebb szabadidő az előző évhez képest, ez hogyan befolyásolja a táboroztatást Magyarországon? 

- 11 hetes volt az elmúlt években a vakáció, idén 10 hetes lesz, ami - ahogy említette is - a szülőknek könnyebbség, mert kevesebb időre kell a felügyeletet biztosítani. Bízunk benne, hogy az utolsó héten azért a gyerekeknek játékos programokat fognak majd a pedagógusok intézni, és akkor így nekik se lesz annyira szörnyű ez a tanévhosszabbítás, viszont a szülők szempontjából és a gyerekek szempontjából arra is figyelni kell, hogy azok a gyerekek, akik eddig mondjuk 2-3 táborba mentek minden évben, esetenként visszatérőként nagyon szeretnek oda járni, ők eddig 11 hétből választhattak, most viszont 10 hétre fog ugyanannyi gyermek rázúdulni, ha úgy tetszik, a táborszervezői szakmára. És hát a táborhelyeknek, a táborágyaknak a száma az ugye nem nő meg, azaz sokkal nagyobb lesz a tülekedés a táborokért, aminek adott esetben árfelhajtó hatása is lehet, úgyhogy érdemes a szülőknek minél előbb lefoglalni a táborokat, egyrészt, hogy biztosítsuk a helyet, másrészt pedig március közepéig jellemzően előfoglalási kedvezményekkel tudunk táborokat igénybe venni, ami 5-10, esetenként 15 százalékos árengedményt jelent, azaz megspórolhatjuk esetleg a növekedést és biztosíthatjuk a gyermeknek a táborhelyet. Úgyhogy érdemes ezzel foglalkozni, hiába van még hűs és február.

- Induljunk ki a saját példámból! Az én gyermekem ötéves, és 5 évesen már vannak úgynevezett olyan napközis táborok, ami nyilván még nem ott alvós tábor, de mintha óvodába elvinnénk, reggel elvisszük, délután érte megyünk. Neki, mondjuk, és akkor induljunk ki, legyen az a kiindulási kor, neki milyen táborokat ajánl, illetve nyilván az idősebbeknek, ahogy egyre érnek, mik azok a tipikus sporttípusok akár, vagy mondjuk kézműves táborok, amik nagyon jók lehetnek és hasznosak a gyerekeknek?

- A kisebbek számára természetesen napközis táborokat ajánlunk, amik ugye reggel visszük a gyermeket, délután hozzuk. Ez már hároméves kortól vannak ilyen táborok, szóval ahol óvodába járnak a gyerekek, de a szülő nem tudja megoldani, hogy az óvodai szünet is 5 hét hosszú, mert mindig csak az iskolairól beszélünk, de azért azt is meg kell tudni oldani. Nekik a napközis táborokban is nagyon sokféle, a kézművestől a sporttáboron keresztül nagyon sokféle aktivitással teletűzdelt tábort találni, az idősebbek részére, ahol már az ottalvós táborok is kinyílnak, ott pedig a klasszikus sporttáborok, vagy éppen lovas táborok vagy idegen nyelvi táborok mellett egyre több érdekes meghökkentő vagy extrém tábor is megjelent már. Tudnak mesterséges intelligenciáról tanulni a gyerekek, Android alkalmazást tudnak fejleszteni, brókernek és tőzsdecápának tudnak tanulni, de az én személyes kedvencem idén a Baján megrendezésre kerülő rakétaépítő és csillagászati tábor, ahol egy valódi rakétát építenek meg a gyerekek, és azt föl is lövik, és rengeteg tudományos információt tanulnak még ezekről a dolgokról. Szóval gyakorlatilag semmi más problémám nincs, csak hogy 18 év a felső korhatár, hogy nem tudunk mi magunk is menni ide. Szóval nagyon széles a kínálat, ez a lényeg.

- Rendkívül érdekesek ezek a táborok, és ahogy ön is említettem, árfelhajtó hatása is lehet annak, ami idén előáll, de hogyha időben foglalunk, akkor ugye ezeket az ártöbbleteket akár kiküszöbölhetjük. Viszont ami még nagyon fontos, hogy mennyibe kerülnek ezek a táborok? Nyilván itt is van egyfajta szórás, tehát mivel kalkulálnak az emberek, hogyha szeretnék, hogyha legalább egy táborba elmenne a csapat a nyáron.

- A Táborfigyelőn jelenleg a kínálat 300 táborturnus, és ez napról napra növekszik, szóval van miből választani, és az árak nagyon szórnak. Van olyan ottalvós táborunk, ami 50 ezer forintba kerül, de olyan ottalvós táborunk is, ami több mint 200 ezer forint egy turnusra, az átlagárak, csak hogy valamivel tudjanak kalkulálni a szülők., nagyságrendileg, amit most látunk, az egy nagyjából 50 ezer forintos árátlagban a napközis táborok egy turnusára és az ottalvós táborok turnusán nagyságrendileg 75 ezer forinttal kalkulálhatnak, de mint mondtam, nagyon széles az ároló. Én csak annyit kérek a szülőktől, hogyha tehetjük, akkor ne csak ár alapján, hanem ár-érték alapján válasszunk tábort. Az alapján lesz értékes egy tábor, hogy minél több aktív programja van, minél több élmény és impulzus éri a gyerekeket, érdemi alternatívát nyújtsunk a mobilra. Akinek van gyereke, pontosan tudja, hogy ez mennyire fontos. Ehhez viszont az kell, hogy folyamatosan új élmény, folyamatosan új ismeret, folyamatosan aktivitás legyen, hogy lekösse a gyerekeket, és ne a mobil jusson eszébe, hogy az kéne nyomkodni.

- Jól sejtem egyébként, hogy az ár az nagyban függ attól is, hogy ugye a táborban mennyi aktivitás éri a gyerekeket, vagy akár mondjuk milyen sporttípust választ? Mert nyilván egy vitorlás tábor az valószínűleg egy picivel drágább, mint hogyha az ember elmegy egy úszótáborba. Most mondtam egy példát.

- Vagy egy lovastábor, vagy mondjuk összehasonlítva egy kézműves tábort, ahol nagyon sok alapanyag van, egy nomád táborral például, ahol viszik a sátrat, leverik éppen az erdő közepén és akkor ott megnézik a természetet. Szóval ez nagyon sok mindentől függ. Ugye az árak tekintetében mindig abból kell kiindulni, hogy a táborszervezőknek nagyon sok olyan költsége van, aminek felmentek az ára, a múzeumi-, strandbelépők, vagy éppen a gyermekétkeztetésnek a költsége, ezeknek a tavalyi évben nagyon növekedett az ára, szerencsére most már az infláció mérséklődött, úgyhogy ilyen szempontú nyomást talán kevésbé fogunk idén érezni, ebben nagyon bízunk, de ettől még ezeket a táborszervezőnek ki kell fizetnie és ahhoz, hogy legalább minimális nyereséggel tudja végezni a szolgáltatást, ahhoz viszont valahogy tartani kell az árakat.És megint csak ugyanarra kell visszatérnem, hogy minél előbb foglaljunk tábort, hogy megspórolhassuk a családi kasszába ezt az összeget. Úgy számoltuk, hogy nagyságrendileg a nyári szünetre 20 ezer forintot tud spórolni gyermekenként az a család, aki időben foglal, ami két gyermeknél értelemszerűen 40 ezer, három gyermeknél 60 ezer forint, ami a családi kasszában marad, vagy éppen az egyik gyermeknek még egy tábort foglalhatunk.

- Nagyon hasznos információk voltak ezek. Köszönjük szépen.

- Én is köszönöm.