https://146.190.110.216/https://167.172.89.125/mochibet 88hksbetmporedkitabet138gbk76hebitopmpoxousaklub76gamingkapten76

Táborozás 2024: Az iskolai szünetek változása és táborozási trendek


Ahogy közeledik a nyári szünet, egyre több szülő és gyermek keresi az alternatívát erre a hosszabb szabadságra. Az iskolai szünetek hosszának változása azonban új kihívások elé állítja a táborozás szervezőit és résztvevőit. Beszélgetésünkben Tóth Bélával, a Taborfigyelo.hu ügyvezetőjével feltárjuk, hogyan reagál a táborozási piac a változó igényekre és mik a legfontosabb szempontok a gyermek táboroztatásában az idei évben.

A Rákosmente TV műsora.

Biztonságos és élménydús nyári táborainkat itt találják!

- Köszöntöm a stúdióban Tóth Bélát, a Taborfigyelo.hu ügyvezetőjét. Köszönöm, hogy eljött.

- Nagyon köszönöm a meghívást.

- Ahogy közeledik a nyári szünet, egyre több szülő és gyermek keresi az alternatívát erre a hosszabb szabadságra, viszont most, hogy megváltoztak az iskolai szünetek hosszúsága, hogyan változtak meg a táborozások?

- Azt látni, ahogy tetszett is a kérdésben említeni, hogy variálták az iskolai szüneteket. A nyári szünet egy héttel rövidebb lett, és a tavaszi, illetve a téli szünet valamelyest hosszabb lett. Azáltal, hogy a szülőknek valahol ez egy öröm, hogy rövidebb a nyári szünet, kevesebb időre kell a felügyeletet megoldani, de hogyha a táborozás tekintetében és oldaláról nézzük meg ezt a kérdéskört, akkor azt jelenti, hogy eddig mondjuk a gyermekünk ment, esetleg kettő, talán három táborban egy évben, és eddig 11 hetünk volt ezt a két-három hetet elosztani. Most már csak 10 hetünk lesz erre a feladatra, mindezt úgy, hogy évről évre növekszik a táborozó gyermekek száma. A tavalyi évben rekordévet zártunk, több mint 230 ezer gyermek táborozott legalább egy hetet a vakáció folyamán, és az eddigi előfoglalások alapján azt látjuk, hogy ugyanez a tendencia idénre is megvan, azaz valószínűleg ugyanennyi gyermek, ha nem egy picit több fog táborozni, és kevesebb időre kell őket táboroztatni úgy, hogy a táborágyak száma, a táborhelyszínek száma nem növekszik. Sokkal nagyobb lesz a tumultus, sokkal nagyobb lesz a kapkodás így május vége, május közepétől nagyjából a tanév végéig, azaz én azt javaslom a szülőknek, hogy aki tudja, hogy szeretné táboroztatni a gyermekét, annak érdemes minél előbb megkeresni a megfelelő vakációs programot. A kínálat nagyon széles. Nálunk a táborfigyelőn közel 700 táborturnus közül lehet már választani. Úgyhogy van miből választani, viszont azt is látni kell, hogy a turnusok, azok főleg a jó ár-érték arányú táborok turnusai, azok gyorsan betelnek. Azaz, hogyha nem szeretnénk tülekedni, nem szeretnénk sorba állni, nem szeretnénk lemaradni a legjobb táborokról, érdemes minél előbb foglalni, hiába még a tavaszi szünet végét várjuk.

- Ha a nyári táborokat nézzük, mikor érdemes foglalni előre nyári tábort, illetve milyen előfoglalási kedvezmények vannak ilyenkor?

- A táborok egy részénél még április 10-ig előfoglalási kedvezmények vannak érvényben, ami azt jelenti, hogy az adott tábor 5-10, esetleg 15 százalékkal olcsóbb, mintha mondjuk májusban vagy április későbbi időszakában, vagy akár júniusban foglaljuk le ugyanazt a tábort. Én azt szoktam mondani, hogy azon családoknál, ahol számít az, hogy milyen büdzsével kell a táborozást megoldani a két-három gyermek részére, ott mindenképpen célszerű élni az előfogási kedvezményekkel, mert gyermekenként a teljes vakációra nagyságrendileg 20 ezer forintot tudunk megspórolni, ami értelemszerűen két gyermeknél 40 ezer, három gyermeknél, akár az egyik gyermek részére plusz egy tábort jelent. Úgyhogy érdemes élni ezekkel a kedvezményekkel. Mi a táborfigyelőnél abban segítünk, hogy már a kedvezményes árakon vannak feltüntetve a táborok, szóval hogyha kiválasztottuk, rögtön le is tudjuk foglalni és érdemes élni ezzel. Emellett természetesen testvérkedvezmények, barátkedvezmények, csoportos kedvezmények ugyanúgy vannak, ahogy egyes táborok a nagycsaládosok részére is külön kedvezményeket adnak, illetve egyes önkormányzatok is segítenek néha a táborok esetében és az adott település vagy kerület lakói számára kedvezményes árú táborozást kínálnak. Úgyhogy ezeket érdemes alaposan körüljárni, hogy élmény is legyen a vakáció a gyerek részére, de azért a büdzsébe is beleférjünk, amit a család erre szánt.

- Ha már szóba került az ár-érték arány. Mi az a minimum ár, amire lehet számítani akár egy egyhetes ottalvós tábornál, illetve mi a maximum, és ezek milyen programokat, milyen szállást és mennyi étkeztetést foglal magába.

- Az ottalvós táborok esetében az átlagár az idei évben nagyságrendileg, amit most látunk, az olyan 70-75 ezer forint közötti költséget jelent, de itt például a legolcsóbb, ott alvós táborunk, egy egri angol tábor 42 ezer forintba kerül egy hétre, teljes ellátással, szállással, illetve a legdrágább táborunk pedig közel 300 ezer forint. Ez ugyancsak egy idegen nyelvi tábor, csak egy teljesen más körülmények között, más programokkal megvalósított tábor. Azaz majdnem tízszeres az árkülönbség a két szélsőség között, úgyhogy mindenki megtalálja ár szerint az, ami a büdzsébe belefér, én annyit kérek csak a szülőktől, hogy ha tehetjük, akkor ne csak ár alapján, hanem ár-érték alapján válasszunk tábort. Értékes attól, hogy ez egy vakációs lehetőség, hogy minél több aktív programja van, minél több élmény és impulzus éri a gyerekeket, akkor fogják igazán jól érezni magukat. A napközis táborok esetében az átlagár az nagyságrendileg egy olyan 45 és 50 ezer forint környékén lesz, amivel számolhatnak a szülők. Egy hét, de hétköznapokról beszélünk hétfőtől péntekig. Itt is elég nagy a szórás, nagyjából egy olyan, ha jól emlékszem, 39 ezer forintos a legolcsóbb napközis táborunk, és egészen 180 ezer forintig felkúszik egy ilyen ár, úgyhogy itt is nagyon sok függ az ár tekintetében, hogy milyen témájú táborról beszélünk, hogy mondjuk egy ottalvós tábornál egy nomád táborról beszélünk, ahol sátorban, az erdő közepén érzik nagyon jól magukat a gyerekek és alszanak. Vagy egy kőházas tábor, mondjuk egy gyermek ifjúsági tábor területén, vagy éppen egy szállodában megrendezett táborról beszélünk, úgyhogy ezeket érdemes alaposan megnézni a programot is, illetve a kínálatot is, hogy mit kapunk a pénzünkért.

- Megemlítette a nyelvi táborokat, de milyen táborok közül lehet még válogatni, hogyha úgy döntenek a szülők, hogy beíratják a gyermeküket, illetve hogyan tudják megtalálni a számára legmegfelelőbbet?

- A témák tekintetében rettenetesen széles a kínálat, vannak a klasszikusabb sport, kézműves, lovas, idegen nyelvi kalandtáborok és így tovább, és egyre több extrém, különleges vagy meghökkentő tábor is van a kínálatban. Nálunk a táborfigyelőnél foglalható mesterséges intelligencia tábor, brókernek és tőzsdecápának tanulhatnak a gyerekek, de van rúd fitness táborunk, ez ugye a rúdtáncnak a sportverziója, de például Baján megrendeznek egy olyan ottalvós tábort, ami egy űrrakéta-építő tábor, a gyerekek ülnek és rengeteg tudományos előadás mellett egy valódi rakétát összeépítenek és azt föl is lövik a tábor végeztével, szóval elképesztően izgalmas dolgok vannak. Az, hogy milyen tábort válasszunk, arra én azt szoktam kérni a szülőtől, hogy először üljünk le és nézzük meg és szűrjük le a táborokat, először ár szerint. Mi az a büdzsé, amit mi rá tudunk szánni, vagy rá szeretnénk szánni az adott vakációs programra? Aztán döntsük el, hogy ott alvós vagy napközis tábort választunk, illetve azt, hogy helyileg hol választunk tábort, mely településen, mely kerületben vagy vármegyében. Ha ezzel megvagyunk, akkor viszont ültessük oda magunk mellé a gyermeket, és közösen válasszunk a fennmaradt táborok közül. Azt a példát szoktam mindig mondani, és már kaptam ezért a fejemre, hogy előfordulhat, hogy a kisfiunk egy olyan angol tábort választ ki, ami nagyon jól érzi magát és egy életre megszereti az adott idegen nyelvet, de a kislányunk kiválaszthat egy katonai tábort, nem megijesztve a lányos apukákat, és ott fogja magát szuperül érezni. Szóval abba a részébe, amibe beleszólása van a gyermeknek, abba engedjük, hogy beleszóljon, és engedjük, hogy ő is döntsön, mert hogyha részesének érzi magát a döntésnek, azaz egy közös döntés, akkor gyakorlatilag már a buszpályaudvaron vagy a vonatpályaudvaron elkezdődik ez a bizonyos táborozás, és már integetni is majdnem elfelejtenek a gyerekek, mikor elindul az a bizonyos jármű, és ez így van jól, és akkor majd a tábor végeztével rengeteget mesél majd az élményeiről.

- Sokakat foglalkoztató kérdés a telefon. Vigyen táborba a gyerek telefont, vagy ne, illetve hogyha nem visz, akkor milyen alternatív módokon tudjuk utolérni a gyermekünket?

- Két típusú tábort különböztetünk meg, mi offline és online tábornak hívjuk őket. Vannak az offline táborok, itt szigorúan tiltják azt, hogy bármilyen technikai kütyüt, telefont, tabletet vagy bármi ilyesmit bevigyenek a gyerekek az adott táborba, koncentráljanak a tábori programra. Ha úgy tetszik, az egy intenzív elvonás a digitális világtól. Ettől függetlenül természetesen nagyon jól érzik magukat a gyerekek ezekben a táborokban, és minden nap megvan egy idősáv, amikor a táborvezetőn keresztül el lehet érni a gyermeket, beszélhetünk vele, odahívják, és akkor onnantól kezdve megvan ez a fajta kapcsolat. Illetve vannak az általunk online-nak nevezett táborok, ahol nem tiltják, nyugodtan vihetik a gyerekek a telefont, mert olyan programmal készülnek, ami annyira magával ragadó, annyira impulzív és élményekkel teli, hogy a gyereknek eszébe sem jut, hogy a telefonhoz nyúljon, mert részt akar ebben venni. És itt egy picit le kell ágaznom, mert igazából nem feltétlenül csak a gyereket érinti ez a telefonos dolog. Mi, szülők sokszor vagyunk picit kontrollmániásak, ami azt jelenti, hogy ugye ráírunk a gyerekre, hogy hogy sikerült a matekdolgozat, akár iskolai időben, satöbbi, satöbbi, és próbálunk vele kapcsolatba lépni, ha nem is felhívjuk, de rövid szöveges üzenetet küldünk, vagy bármi. Na, ez az, amitől nagyon tartózkodjunk, amikor táborozik a gyermek. Mert akárhány alkalommal fölhívjuk külön, vagy ráírunk, vagy bármi, azzal a lendülettel a gyerek egyrészt hozzányúl ehhez a bizonyos telefonhoz, és akkor már félő, hogy ott ragad a kezében, másrészt kiszakítjuk a tábori programból is. Előfordulhat, hogy mondjuk egy olyan poénból, olyan történésből marad ki, ami a teljes tábor életét végigkíséri, és akkor ugye kárt szenved ezzel, honvágyat ébreszthetünk, stb. stb. Mi nem jelenti azt, hogy nem vehetjük fel a kapcsolatot a gyermekkel. Naponta vagy kétnaponta este nyugodtan fölhívhatjuk, megkérdezhetjük, hogy hogy vagy, és hogyha ő tíz másodperc után leteszi a telefont, mert éppen egy rettenetes kártyacsatában vannak, vagy bármilyen játékban, akkor ezt fogadjunk el, és örüljünk neki, hogy épségben van a gyermek és jól érzi magát.

- Mi az a minimum életkor, amikor már elkezdhet a szülő gondolkodni azon, hogy táborba írassa a gyermekét. Gondolok itt akár egy napközis táborra is.

- Alapvetően nagyjából 6 és 18 éves korosztálynak szólnak a táborok, úgyhogy elsősorban az iskolai korosztálynak. Viszont azt látni kell, hogy az elmúlt években ez a minimum korhatár, amit tetszett említeni, ez évről évre csökken. Ma már 2-3 éves gyerekeket is várnak napközis táborokba. Ezek jellemzően nagyon hasonlítanak a bölcsődei, illetve az óvodai felügyelethez, némileg minőségibb eszközökkel, minőségi programokkal, de azt is látni kell, hogy mindig csak az iskolai szünetről beszélünk, ami ugye 10 hét hosszú az idén, de az óvodai és bölcsődei szünet is öthetes, és aki nem szeretné ügyeletes intézménybe vinni a gyermekét, annak ugyanúgy ezt az öt hetet meg kell tudni oldani, azaz ugyanazok a problémák felmerülnek a pici gyerekeknél is, mint az iskolás gyerekeknél, és erre reagáltak a táborszervezők, és innentől kezdve ilyen pici gyerekek részére is nyújtanak napközis táborokat. Nyilván sokkal több odafigyeléssel, sokkal kisebb csoportokban, és a gyerekek nagyon jól szokták érezni magukat ezekben a programokon is.

- Milyen hatással lehet a gyermek szociális fejlődésére egy ilyen tábor, akár már akkor, hogyha két-három éves korban beíratjuk?

- Azt szoktam mondani, hogy a táborozás az olyan, mint egy háromlábú szék. Az első lába az, hogy a szülő nyugodtan dolgozhat, mert tudja, hogy biztonságban van a gyermek. A második láb az az, hogy a gyermeknek élményt adunk kortársaival, játszik, jól érzi magát. A harmadik pedig ez a bizonyos ön által is említett szocializáció. Ugye egy gyereknek a táborban egy teljesen új közegbe, teljesen új gyerekek és felnőttek közé kell beilleszkedni, megtalálni a helyét, csúnya szóval pozícionálnia magát, új szabályokat megtanulni, új felelősségeket vállalni, mint például lecseréltem-e a szennyes pólót a harmadik napon, vagy még nem, csak a negyediken tervezem, vagy megmostam-e a fogam, el tudok-e egyedül aludni, stb. stb. És ez a fajta nyitottság, ez a fajta alkalmazkodóképesség, ez később akár iskolaváltásnál, akár felnőttkorban munkahelyváltásnál, vagy új baráti társaságba kerülésnél. Nagyon-nagyon pozitív dolog az, amivel nyilván nem tudatosan fogunk viszonyulni. Igen, a táborban én ezt így csináltam, de annyira megtanulja a gyermek, és annyira belerögzül, hogy sokkal nyitottabb lesz, sokkal könnyebben fog ismerkedni, kapcsolatokat építeni.

- Melyek azok a táborok, amik tematikáját tekintve a legnépszerűbbek? Erre egy rövid választ szeretnék kérni, időnk végéhez értünk.

- A sporttáborok, az idegen nyelvi, elsősorban angol táborok, illetve a kalandtáborok a legnépszerűbbek, de éppen csak leszorult a dobogóról a katonai táboroknak a tematikája is, ahova fiúk, lányok gyakorlatilag korosztálytól függetlenül örömmel mennek. Úgyhogy ezek a legnépszerűbbek, de természetesen a kínálat nagyon széles.

- Köszönöm szépen a beszélgetést.

- Én is nagyon köszönöm.

- Önöknek köszönöm a megtisztelő figyelmet. Tartsanak velünk jövő héten is, itt az álláspontban. Viszontlátásra!